Karavan için İnverter Seçimi | KARAVANYAP

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. 

Gizlilik Politikası

Karavan için İnverter Seçimi
Karavan Malzemeleri

Karavan için İnverter Seçimi

mdo  KaravanYap | 2 Mart 2022

Karavan için inverter seçimi

Günümüz karavanların bir çoğu güneş panelleri ile beslenen enerji sistemleriyle dolu. Karavan için uygun montaj ile yapılan güneş panelleri ile karavan içindeki elektrik ile çalışan aletlerinizi kolaylıkla çalıştırabilirsiniz. Yazımızda vereceğimiz örnekleri referans alırken bunun marka ve modellere göre değişiklik göstereceğini, kendi aletlerinize ve envanterinize göre hesap yapmanızı, bu konuda uzman kişilerden yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.

Inverter nedir?

Inverter veya invertör, akülerinizdeki depolanan 12V - DC elektriği 220V - AC frekansa dönüştürebilen alettir. Bu sayede evinizde kullandığınız 220V aletleri karavanınızda da kullanabilirsiniz. 

karavan-inverter-seçimi

Inverter çeşitleri nelerdir?

Aslında temelde iki temel inverter çeşidi vardır; Kare Dalga İnverter olarak da bilinen modifiye sinüs inverter ve tam sinüs inverter. Modifiye sinüs dışındaki tüm inverterler tam sinüstür.

Her ikisi de AC güç çıkışı verirler. Tam sinüs inverterler motor gibi yüksek güç gereksinimi duyan cihazları çalıştırabilecek kalitede güç sağlar. Modifiye sinüs inverterler ise daha düşük güç gereksinimi duyan cihazlar için uygundur. Modifiye sinüs inverterin temel avantajı uygun maliyetli oluşudur.

Karavan için inverter seçimi nasıl yapılmalı?

Tam sinüs bir inverter seçmeniz karavanınızdaki birçok aleti çalıştırabilecek bir seçim olacaktır. Tür seçiminin ardından kapasite seçimi yapmalısınız. Bunu karavanda kullanacağınız aletlerin etiketlerinde yazan saatlik güç tüketimlerini tek tek toplayıp saatlik güç tüketim toplamının %50 veya %100 ünü de üstüne ekleyip seçmelisiniz. Örneğin;

Karavanımızda toplamda 2 adet elektronik alet olsun. Bunlara "örnek olarak-gerçek değil" watt değeri belirledik. 

  • Buzdolabı: 100 Watt
  • TV: 100 Watt
  • Toplam: 200 Watt

200 Watt bir inverter seçmemiz büyük sorunlara yol açacaktır. Çünkü inverter verimi %100 değildir. Bunun için

Toplam 200 Watt + (200 Watt'ın %50'si) = 300 Watt

300 Watt ve üstü bir inverter seçimi stabil çalışmayı sağlayabilir. 300 Watt üzeri inverterinizi ısındırmayacak ayrıca oluşabilecek elektronik dalgalanmalarda da stabil çalışmayı sağlayacaktır.

inverter-ön-tarafının-fotoğrafı

Yeni tip kamp alanlarının birçoğunda karavanlar için elektrik çıkışları verilmektedir. Bu durum düşünüldüğünde şebeke giriş özelliği bulunan akıllı inverter tercihi yapmak avantaj sağlayacaktır. Güneş panellerinin yetersiz kalma durumunda 220 volt elektrik ile akıllı inverter üzerinden akülerimizi şarj etme olanağımız olacaktır. Akıllı inverterlerde güneş paneli girişi mevcut olduğu içinde harici olarak şarj regülatörü kullanmamıza gerek kalmayacaktır.

İnvertör Nasıl Bağlanır?

Öncelikle konumunu belirlemeniz gerekiyor. Inverteri üç farklı şekilde bağlayabilirsiniz, diğer şekillerde bağlamayınız!

  • Tabana düz
  • Duvarda dikey (fan altta kalacak şekilde)
  • Duvarda yatay

Diğer dikkat etmeniz gerekenler:

  • Inverterin etrafı en az 10 cm boşluk kalacak şekilde konumlandırılmalıdır.
  • Direkt güneş ışığı almamalıdır.
  • Su, yağmur ve neme maruz kalmamalı.

Inverter ile güneş paneli bağlantı örneği:

karavan-inverter-bağlantısı

Image by elektrikelektronikegitimi.blogspot.com

Kablolar

Öncelikle genel bir yanlışı düzeltmek gerekir; yanmaz kablo diye bir şey yoktur. Birçok yapı malzemesinde olduğu gibi yanmazlık sınıfı olarak adlandırılan ancak aslında alev yürüme derecesini gösteren bir sınıflandırma mevcuttur.

Mesela: Strafor olarak anlatılan XPS malzeme petrol esaslı ürün olduğu için alevi aldığında yok olana kadar yanarken, taşyünü alevi gördüğü sürece yanar. Ateşi çektiğinizde alev yürümeyi bırakır. Bu halk arasında yanmaz diye nitelendirilir.

Elektrik kablolarında da aynı konu geçerlidir. Kablo dışındaki esnek kısım sonuçta yanar ancak alev yürütmez olması faciaların önüne geçer.

Karavanlar hareketli ortam oluşturacağından kullanılacak kablolar NYA denilen içinde küçük bi çok telden oluşan kablolar olması daha sağlıklıdır. NYM denilen içinde kalın tek tel olan kablolar daha ziyade inşaatlarda kullanılır.

Inverter ile Akü arasındaki Kablo Kalınlığı ve Uzunluğu ne kadar olmalı?
Inverter 0-1,5 m Kablo 1,5 – 3 m Kablo
12v / 250 vA 4 mm² 6 mm²
12v / 375 vA 6 mm² 10 mm²
12v / 500 vA 6 mm² 10 mm²
12v / 800 vA 16 mm² 25 mm²
12v / 1200 vA 25 mm² 35 mm²


Yorum yapmayı unutmayın.. 💚

İçeriğimizi Beğendiniz mi?

∅ 5 Yıldız 5 Oy

Şu anda yorum yok, bu yüzden ilk olun!

Sitede Ara

Etkinlikler

Karavan Fuarı

  • Karavanist 2024
  • Tarih: 14 - 22 Aralık 2024
  • Şehir: İstanbul/TÜRKİYE
  • Adres: Tüyap İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi

Sponsorlar