Karavan Nasıl Yapılır? | KARAVANYAP

Bu website, kullanıcı deneyimini arttırmak için çerezleri kullanmaktadır. Sitemizi kullanarak bunu kabul etmiş sayılırsınız. 

Gizlilik Politikası

Karavan Nasıl Yapılır?
Karavan Yapımı

Karavan Nasıl Yapılır?

mdo  KaravanYap | 24 Şubat 2022

Karavan nasıl yapılır?

Bu yazımızda sıfırdan karavan yapımı hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Sıfırdan bir karavan yapımının maliyet satın alınan karavanlara göre oldukça uygun bunun sebebi işçilik ücreti olarak (çoğu işlerde) vermiyor oluşunuz fakat bu avantajın dışında karavan yapımında ülkemizde oldukça kalite ve tecrübe sahibi firmalar bulunmakta. Bütçelere göre şekillenen hazır karavanlara, karavan yapımına başlamadan önce bakmanızı tavsiye ederiz.

Karavan yapım aşamaları

  1. Karavan için uygun araç seçilmesi
  2. Karavan şartlarının öğrenilmesi
  3. Karavan malzeme seçimi
  4. Karavan yalıtımı (izolasyonu) yapımı
  5. Karavan elektrik tesisatının yapılması
  6. Karavan iç dizayn ve mobilya işlemleri
  7. Karavan projesi çizimi
  8. TSE onayı
  9. TÜV-TÜRK muayene işlemleri
  10. Karavanı ruhsata işletme

Karavan için uygun araçlar

karavan-yapımı-için-uygun-araçlar

Karavan: M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.

Karavan yapımında en önemli konu araç seçimidir. Sizin arzu ettiğiniz karavan yaşamı, bütçeniz veya yaşadığınız hayatın şartları karavan aracınızı seçerken en büyük etkendir. Karavan seçerken bunları göze almanız gerekmektedir. Eğer karavan içinde arazi tatilleri yapacak iseniz motor gücü yüksek araçlar gibi 4x4 araçlar tercih edebilirsiniz. Daha çok tatil beldeleri veya karavan kamp alanlarını tercih edecekseniz ve tatil süreniz uzun ise hacmi yüksek karavanlar sizler için daha konforlu olacaktır. En çok tercih edilen karavan yapımına uygun araçlar; Fiat Ducato, Citroen Jumper, Renault Master, Iveco Daily, Ford Transit, Volkswagen Crafter, Peugeout Boxer gibi araçlar karavan yapımında en çok tercih edilen araçlar arasındadır.

Karavanın yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyecek şekilde olursa karavanı B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Bunun için karavan yaparken ağırlığa çok dikkat edin.

Karavan seçimi için uygun araçlarda:

  • Motor gücü
  • Karavan ölçüleri (hacim)
  • Yaş sınırı

Yaş sınırı en önemli konulardan birisidir. Karavan yapılacak araçların 5 yaşından büyük olması en büyük tercih sebebiniz olmalıdır. Aksi taktirde 5 yaş sınırına takılan araçların ÖTV vergileri bütçenizi sarsabilir.

8m³ - 10m³ - 13m³ - 15m³ - 17m³ (metreküp) hacimli karavan araçları bulunmakta fakat 8m³ ve 10m³ araçlar oldukça küçük hacimli araçlar bu hacimdeki araçlar çok tercih edilmemektedir. 15m³ ve 17m³ araçlarda uzunluk aynı olmasına karşın 17m³ araçların tavanları yüksektir.

Karavan Şartları

Motokaravan yapımında ülkemizin belirlediği mevzuatlar gereği karavanınızın bazı şartları sağlaması gereklidir. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre motorlu karavan, en az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.

(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkanları,
(iv) Depolama/Saklama imkanları.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.

Motorlu Karavanı kullanabilmek için yüklü ağırlığı 3500 kg’a kadar(dingil sayısından bağımsız)  için B sınıfı ehliyet yeterli olup 3500 kg’dan ağır olanlar için C sınıfı ehliyet almanız gerekir.

Karavan Malzeme Seçimi

Karavan malzeme seçiminde dikkat etmeniz gerek noktalar var. 

  • Yalıtım
  • Elektrik
  • Mobilya
  • Cihazlar
Karavan yapımında kullanılan genel malzemeler listesi:
  • Kavak Kontrplak ( tavan, zemin ve duvar kaplamaları için – yatak yapımı için)
  • Elektrik tesisatı için kablo, priz ve sabitleme aparatları
  • Jel akü,
  • Maceratör (Pis su tahliyesi için)
  • Su Deposu
  • Güneş Paneli
  • Banyo için duş teknesi, klozet
  • Mutfak için; evye, batarya, ocak ve fırın

Bunlara ek diğer malzemeler gelebilir fakat genel olarak bu malzemelere göre seçim yapacaksınız. En önemli kriter sizin güvenliğinizdir. Malzeme seçerken bir otomobil içerisinde olduğunuzu ve dış şartlara maruz kalacağınızı unutmamalısınız. Elektrik kablolarınızı seçerken yanmaz ve otomobil için uygun olanlarından kullanmalı ayrıca yalıtım için kullanacağınız tüm ürünlerde güvenli ve sertifikalı ürünler kullanmalısınız. Ses yalıtımına dikkat etmelisiniz ve pencere mevcut ise buna bağlı yalıtımı da hesap etmelisiniz. Karavan camlarında E standartlarına dikkat edin, standart dışı camlar muayeneden geçmemektedir. Elektrikli araçlarınız için, buzdolabı veya diğer güneş panelleri gibi, bu tür araçların tesisat voltaj-amper hesaplamalarını yapmalısınız. Bu tür karavanda elektrik tesisatı bilgilerini sitemizde bulabilirsiniz.

Karavan Yalıtımı

karavan-yalıtımı

Karavan yalıtımında en önemli husus insan sağlığı ve güvenliktir. Yalıtım ürünlerini seçerken standartlara dikkat ediniz. 

Karavan yalıtımı ses ve ısı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bütçenize konforunuza göre çok çeşitli şekillerde yalıtım yapabilirsiniz. Yalıtım yaparken aracınızın metal sac gövdeli olduğunu ve bunun içerideki nemi tuttuğunu asla unutmayın. Eğer sacınız nemi tutarsa belirli bölgelerde rutubet, ıslak yüzeyler görebilirsiniz. Bu konuda yalıtım önceliğiniz nem olmalıdır. Malzeme seçerken ise "λ" değeri yani ısı iletkenlik değeri düşük malzemeler seçmelisiniz. 

Karavan izolasyonu 4 yalıtımla yapılır. 
  1. Sacda yani araç iskeletinden gelen bir ses titreşim yalıtımıdır.
  2. Saçda yani araç iskeletinden gelen bir ısı yansıma yalıtımıdır.
  3. Araç içinde ve dışından gelen ısı ve ses yalıtımıdır.
  4. Araç içinde oluşan nem ve buhar yalıtımıdır. 

Karavan yalıtımı ile alakalı daha detaylı bilgileri sitemizdeki mevcut yazıları okuyabilirsiniz. 

* Elektrik kabloları ve aksamları yalıtım süreçleri içerisinde ortak yürütün.

Karavan elektrik tesisatının yapılması

Image by campervanconverts.com

Karavan için elektrik tesisatı yapımında yazımızda sürekli vurguladığımız "önceliğiniz güvenliğiniz" ısrarımızdan vazgeçmiyoruz. Elektrik ayrı bir bilim ve yetkin ustalık gerektiren bir konu. Karavanyap olarak insan sağlığı - çevre ve doğa gibi tüm ekolojik sistemleri koruma misyonumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Elektrik konusunda bu konunun uzmanı kişilerden danışmanlık almayı unutmayın. Elektrik şemaları sizin kullanacağınız aygıtların, aracınızın, bütçenizin ve işçiliğin durumuna göre değişmektedir. 

Karavan elektrik tesisatı yapılırken hangi aletleri kullanacağınızı seçmelisiniz. İnverter seçimine dikkat etmelisiniz. Şebeke beslemesine yakın inverter montajı işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca priz seçimlerinde USB dahili prizler seçmeniz teknolojik açıdan konfor sağlayacaktır. 12V kullanılacak şekilde elektrik sistemi sizin için büyük artı sağlayacaktır. 12V çalışan cihazlar 24V 'a göre daha ucuz ve bulunması kolaydır. 

Yanmaz kablo ve kablo kalitesine çok dikkat edin. Kablo kanalları kullanmaktan çekinmeyin. Sigorta konusunda amper değerlerine göre sigorta koymayı asla ihmal etmeyin. Solar bir panelden beslenen elektriğiniz var ise solar kablolar kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. 

Karavan elektriğinde kullanılan genel malzemeler
  • Silikon kablo
  • TTR Kablo
  • Sigorta kutusu
  • Güneş paneli
  • Jel akü
  • Sigorta
  • Nyaf kablo
  • İç ortam LED aydınlatma
  • Dış ortam aydınlatma
  • Webasto ısıtıcı
  • Kablo pabucu
  • Prizler
  • USB girişler
  • İzole bant

Karavan iç dizayn ve mobilya işlemleri

Karavan iç dizayn ve mobilya işlemleri için önce 1:1 ölçekli bir plan yapmanız gerekmekte. Bunun için ölçü birimlerini ve birazda teknik altyapınız olması yeterli. Karavan şartları kısmından edindiğiniz bilgilere göre kendi isteğiniz doğrultusunda mobilyalarınızı tasarlayın. Bunu yaparken elektrik aksama ve karavan yapımında kullanılan araçların tavana giderken daraldığını unutmadan yapın. Kullanacağınız buzdolabı veya farklı aletlerin ölçülerini önceden temin edin ki dizayn yaparken o ölçüleri referans alarak teknik planını çıkartın.

karavan-iç-dizayn-projesi

Karavan çizim programları

Karavan tasarımında bilgisayar ve teknik programlar ile aranız iyi ise sketchup programını kullanabilirsiniz. Bunun dışında Autocad, Solidworks gibi ücretli programlardan da yararlanabilirsiniz.

Sketchup-karavan-çizimi

Teknik plan çıkartıldıktan sonra basit matematik işlemleri mobilyada kullanacağınız tabaka dediğimiz ahşap veya türev ürünlerinin ne kadar gideceğini hesaplayın. Tabakalar ürün çeşitlerine göre boy ve enlere sahip hazır parçalardır. Bunlardan teknik planınıza göre kesip mobilya montajınızı yapabilirsiniz. Örneğin: Kontrplak seçebilirsiniz.

karavan-kontrplak-malzeme

Karavan projesi çizimi

Karavanın en son aşaması proje bölümüdür. Karavanınız hazır ve artık resmi olarak ruhsata işletebilmek için yönetmeliklere göre Proje çizdirmeniz gerekmektedir. Proje çizimi için TSE'den yetkili ve TSE Aitm yetkisine sahip makine mühendisine ulaşarak projenizi çizdirebilirsiniz. Projeler artık internet üzerinden kolaylıkla yapılmaktadır. Bu konuda güvendiğiniz bir firmaya yaptırabilirsiniz. Projeleriniz TSE'nin Araç Kontrol Merkezleri (AKM) 'de incelenmeden ruhsata işletemezsiniz. Proje onayı olmadan aracınızın muayenesini yaptıramazsınız.

Karavan projesi için evraklar:
  • Ruhsat
  • Araç Etiketi
  • Araç içi fotoğrafları

Karavan projesi TSE onayı

Proje firması sizi her ilde bulunan TSE Araç Kontrol Merkezlerine (AKM) yönlendiriyor. TSE Muayene ücreti 2022 yılı itibari ile 570 Türk Lirasıdır. Karavanınız projenize göre muayene edilip projesi onaylanıyor. 

Karavan TÜVTÜRK muayene işlemleri

Proje evraklarınız ile birlikte TÜVTÜRK Tadilat Muayenesine giriyorsunuz böylelikle aracınız karavan olarak ilk muayenesini gerçekleştiriyor. Egzoz muayenesi de istenmektedir.

Karavanın ruhsata işletilmesi

Artık notere gidip karavanınızı ruhsata işletme vakti geldi. Karavan projesi ve muayene evrakları ile birlikte notere gidip karavanınızı artık M Sınıfı SA kodlu olacak şekilde değiştirebilirsiniz. Kullanım tarzı yolcu nakli olmasına dikkat edin. Ayrıca  ruhsat işlemleriniz bittikten sonra maliyeye araç ruhsatınız ve motorlu karavan projeniz ile birlikte nakil vasıtaları vergi dairelerine başvuru yaparak aracınızın muhakkak motorlu karavan kaydını yaptırın. Çünkü aracınız maliyede sınıfı M1 değil M2 veya N1 sınıfı gözükmekte (aracınızın projeden önceki sınıfı ne ise o gözükür) ileride sıkıntı yaşamamız ve ceza almamanız için maliye işlerini yaptırmanız sizin için en iyisi olacaktır.

Artık karavanınız ile hayalinizi yaşama aşaması 🥰 🚐

karavan-yolda-geziyor


İlgili kelimeler: 

karavan nasıl yapılır, karavan yapımı, karavan yapım aşamaları, karavan yapım maliyeti 2022, karavan yapılışı, karavan yapım süreçleri

İçeriğimizi Beğendiniz mi?

∅ 5 Yıldız 20 Oy

ergun yılmaz
emeğinize sağlık
Yazan: ergun yılmaz Tarih: 26 Ekim 2023
bence çok aydınlatıcı bir iş yapmışsınız çok tşk ederim kısmet olursa 2024 başında bende karavan yapımını düşünüyorum.
ergun yılmaz
Doğaya belki birini daha kavuşturursunuz
Yazan: ergun yılmaz Tarih: 17 Ekim 2023
Düşünceleriniz buraya yansıtığınız için siz ve emeği gecen herkese tşk ediyorum çok güzel olmuş.
KaravanYap Admin
Teşekkürler!
Yazan: KaravanYap Tarih: 17 Ekim 2023
Ergun bey, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz.
Narin E.
Karavan nasıl yapılır?
Yazan: Narin E. Tarih: 20 Mart 2022
Karavan nasıl yapılır çok güzel özetlemişsiniz. Tebrik Ederim!
KaravanYap Admin
Teşekkürler!
Yazan: KaravanYap Tarih: 20 Mart 2022
Narin hanım, güzel yorumunuz için çok teşekkür ederiz!

Sitede Ara

Etkinlikler

Karavan Fuarı

  • Karavanist 2024
  • Tarih: 14 - 22 Aralık 2024
  • Şehir: İstanbul/TÜRKİYE
  • Adres: Tüyap İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi

Sponsorlar